Ma 2018. 8. 14, kedd, Marcell napja van.Holnap Mária napja lesz.

Barátkozós napot tartottak a Természetbarátok Csíkszentdomokoson

 


 

2016. december 17-én a csíkszendomokosi Márton Áron Általános Iskolában tartották meg a IV. Természetbarátok Találkozójának első fordulóját, ahol felcsíki, alcsíki, gyimesi és gyergyói általános iskolások találkoztak. Veress Anna-Aranka igazgatónő köszöntötte a csapatokat és kísérő/felkészítő pedagógusokat és örömének adott hangot, hogy ilyen sok diák és pedagógus jött el a találkozóra. Elmondta azt is, hogy a jövőben is szeretnék folytatni ennek a találkozónak a megszervezését és összefoglalta a találkozó lényegét: a minket körülvevő természeti környezet megismerése, az ökológiai gondolkodás fejlesztése, a csoporton belüli munka szervezése, a közösen végzett munka és alkotás örömének erősítése.

Tizenhét csapat érkezett a találkozóra.

1.      Balánbányáról a Hajnalmadár csapat

2.      Csíkszenttamásról a Szajkók csapata

3.      Csíkkarcfalváról az Iris Hungarica csapat

4.      Csíkdánfalváról a Természetvédő kisokosok csapata

5.      Csíkmadarasról a Hegyi kecskék csapata

6.      Csíkrákosról a Rigófütty csapat

7.      Madéfalváról a Zöldikék csapat

8.      Csíkcsicsóból a Csicsói természetbarátok csapata

9.      Csíkszentmihályról a Zergeboglár csapat

10.  Csíkszépvízről a Természetbarátok csapata

11.  Csíkpálfalváról a Baglyok csapata

12.  Gyimesközéplokról a Feketerigó csapat

13.  Csíkszentmártonból a Barátposzáták csapata

14.  Csíkkozmásról a Csilpcsalpfűzikék csapata

15.  Gyergyócsomafalváról a H.A.M.E. csapat

16.  Gyergyóújfaluból az Eszes négyes csapat és

17.  Csíkszentdomokosról a Cserevirág csapat.

 

  

A bemutatkozás után a négytagú csapatok A nálunk telelő madarakról mutattak be szép és tartalmas prezentációkat.   

                                           

A teázás és tízóraizás után a csapatok interdiszciplináris vetélkedőn vettek részt, amely során magyar, hittan, földrajz, matematika, biológia, fizika és kémia tantárgyakból mérték össze tudásukat. A feladatok érdekesek, játékosak voltak. Képrejtvényeket kellett megfejteniük, logikai feladatokat oldottak meg, verseket írtak, madarak színeit kellett felismerniük, még kísérleteket is kellett végezniük fizikából és kémiából. Vidáman és gördülékenyen folyt a munka, a diákok nagyon szerették, mert ezen a megmérettetésen az adott tantárgyaknak az érdekesebb oldalát is megismerhették – számolt be Veress Noémi-Borbála kémia szakos tanárnő.

                    

A közös ebéd után adventi énekeket tanultak a résztvevők. Ezt követően adventi/karácsonyi dekorációkat készítettek a csapatok. Csodaszép alkotások készültek a délutáni Barátkozós tevékenység során. A befejezés adventi hangulatban zajlott. Adventi gondolatokat fogalmaztak meg a csapatok és a mécsesek fénye mellett adtak hálát a tartalmas és szép napért, a „barátkozásért” és a minket körülvevő teremtett világért.  

                                            

Kalamár Mária hitoktató úgy fogalmazott a hálaadásban: „Uram, advent van és mi nagyon várunk. Ragyogd be életünket, fényeddel űzd el félelmünket és add, hogy szeretetteljes karácsonyunk legyen.” Úgy érzem tette hozzá, hogy ez a Barátkozós nap, az együttlét, a közös ima segített abban, hogy a Fény beragyogja lelkünket. 

A résztvevők értékes díjakat és ajándékokat kaptak. A találkozó második fordulója a természetben lesz megszervezve a nyár folyamán.

IV. Természetbarátok Találkozója a Bethlen Gábor Alap és az Alutus nyomda támogatásával, valamint a Csíkszentdomokos-i Márton Áron Általános Iskola tanárainak és személyzetének lelkes segítségével valósult meg.

                                         

Szervezők: Veress Anna-Aranka iskolaigazgató, fizika-kémia szakos tanár, Kalamár Mária igazgató-helyettes, hitoktató, Kurkó Erika biológia szakos tanár és Veress Noémi Borbála kémia szakos tanár.

 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer