Ma 2024. 6. 17, hétfõ, Laura napja van.Holnap Levente napja lesz.

OKTATÁS-ISKOLA

            Az eddig legrégibbnek tűnő adatok arról, hogy mikortól létezik szervezett oktatás Csíkszentdomokoson, a Csíki Székely Múzeum Könyvtára (az egykori Csíksomlyói Ferences Állomány tulajdona) egyik könyvének bejegyzése szolgáltatja.(Muckenhaup E. 1992.4)

            Ezt a vallástörténeti könyvet 1548-ban adták ki Antwerpenben, Eusebius Pomphilius és Bufimus munkáit tartalmazza, fatáblás, vaknyomásos, barna bőrkötésben. Egy német műhelyben készült reneszánsz stílusban. E kiadvány  második lapján a következő beírás és évszám található NICOLAE ZEN DAMOKOSY 1597 SENIOR RECTORU.

 Tehát őt, Miklós deákot tekinthetjük a szentdomokosi iskola első ismert tanítójának. Talán ő volt a felcsíki tanítóság rangidős tagja, amire a “senior Rectoru” utal. Az ő szentdomokosi jelenlétére utal a gyulafehérvári Batthyaneum püspöki tulajdonban levő XVI. századból származó Gradualeben levő egyik bejegyzés is: “1612-ben corifealt... az Istenben elnyugodott Ewregh Miklós Deák hozván Magyarországról.” Ez a Miklós deák azonos Nocolaus Zen Damokosy-val, aki a Gradualet, a zenei pergamenkódexet – Magyarországról hozta Szentdomokosra. A kódex még 1758-ban is Domokoson volt, ezután kellett leadni a püspöki könyvtárnak. Ebben a Gradualeban találhatók a következő adatok a csíkszentdomokosi oktatásról: 1622-ben az egyik bejegyzés szerint “Stephanus Hary (?) de Maros Szék liberus iuvenis…pu(1)sator tum fui in Szent Domokos in anno Domini 1622.” (Muckenhaupt E.1992.4) A liberus szó azt jelzi, hogy a marosszéki származású segéd tanító nem nagyon tudott latinul, de egyben a harangozói tisztet is betöltötte.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer